Worden we allemaal te vroeg geboren!?

Waarom worden mensenbaby’s zo afhankelijk geboren, terwijl sommige diersoorten vlak na hun geboorte al veel beter op hun leven voorbereid lijken? De herseninhoud van de gemiddelde pasgeboren baby bedraagt slechts een kwart van die van een volwassene. Terwijl dit bij sommige dieren met een kortere draagtijd al 65 procent is. De natuur doet uiteraard iets niet voor niets: als een mensenbaby langer in de buik van een moeder blijft, dan zou een babyhoofd zo groot worden dat het niet meer door het geboortekanaal zou passen.

De onderontwikkelde herseninhoud van een baby vormt een verklaring voor hun hulpeloosheid. Iets wat negatief opgevat zou kunnen worden. Nu ontwikkelingsonderzoekers meer weten over de aard van pasgeborenen, realiseren zij zich dat baby’s de wereld betreden met een verbazingwekkend groot arsenaal aan vaardigheden op alle vlakken van ontwikkeling, zowel fysiek als cognitief en sociaal. Iets wat veel andere diersoorten niet of zelfs nooit zullen ontwikkelen.

Het is ongelooflijk wat een mensenbaby al kan nadat zij net is geboren. Hieronder een aantal voorbeelden hiervan. Wij halen onze kennis over onderwerpen zoals deze uit boeken als Ontwikkelingspsychologie van Robert S. Feldman, en delen dit graag met u. 

Wat een pasgeborene allemaal kan: 

  1. Zodra de baby door het geboortekanaal is, begint de baby automatisch zelfstandig te ademen, omdat ze niet meer vastzit aan de navelstreng die haar in de baarmoeder van zuurstof voorzag.
  2. Baby’s reflexen beginnen zich te manifesteren. Dankzij haar zuig- en slikreflex kan de baby direct voedsel tot zich nemen.
  3. De zoekreflex leidt de baby naar potentiële voedselbronnen in de buurt van haar mond, zoals moeders’ tepel.
  4. De baby begint te kuchen, te niezen en met haar ogen te knipperen. Dit zijn de reflexen die haar helpen bij het vermijden van stimuli die vervelend of gevaarlijk kunnen zijn.
  5. Haar reuk- en smaakzin zijn al behoorlijk ontwikkeld. Haar fysieke activiteit neemt toe en ze gaat harder zuigen als ze pepermunt ruikt. Ze trekt een pruillip als ze een zure smaak op haar lippen proeft. 
  6. Direct na de geboorte kan de baby alle kleuren en vormen zien. Een baby ziet het scherpst als haar gezicht op ongeveer 20 centimeter van uw gezicht verwijderd is: de afstand van uw baby op uw arm of aan uw borst. 
  7. Blauw en groen lijken de baby’s aandacht meer te trekken dan andere kleuren, en ze reageert sterk op harde, plotselinge geluiden. Ze gaat door met huilen als ze andere baby’s hoort huilen, maar stopt met huilen als ze een opname hoort van haar eigen gehuil.
  8. Pasgeboren baby’s kunnen het gedrag van anderen imiteren, een vaardigheid die hen helpt sociale relaties op te bouwen en die de ontwikkeling van hun sociale vaardigheden bevordert. 

Had u enig idee wat uw pasgeboren baby al kon/kan? Wij vinden het prachtig om erachter te komen wat baby’s, dreumesen, peuters, kleuters en kinderen kunnen en ontwikkelen. 

Geef een reactie