Werk en kind: 5 tips om het te combineren

Opvallend feit: maar liefst drie van de vier moeders vindt de combinatie werk en gezin te zwaar. Tegenwoordig hebben moeders vaak (ook) een baan: om (eigen) carrière te maken, of omdat het financieel nodig is. Naast het runnen van het huishouden met kinderen is het geen eenvoudige taak om ook nog een baan hiernaast te hebben. Me-time en partners die samen erop uit gaan? Ho maar!

’s Ochtends vroeg opstaan, het liefst voordat de kinderen wakker zijn. Daar begint het al: snel jezelf klaarmaken. Die make-up en verzorgingsroutine van vroeger zit er even niet meer in. Gelukkig heeft u wel alles gisteravond laat al klaargelegd. Eigen kleding, kleding van de kinderen, tassen ingepakt, broodjes gesmeerd: zodat alles als een trein verloopt. Eerste bak koffie gezet, en de kinderen worden wakker. Omkleden: Fien wil vandaag niet dat mooie jurkje en maillot aan, maar een korte broek en T-shirt (in de regen!? Serieus?). Wat een discussie op deze vroege ochtend. Na lang over en weer luistert Fien dan eindelijk. 15 minuten verder. Teun heeft er geen zin in vandaag. Hij wil zijn luier niet uit, maar ook zeker niet aan. Wil zijn speen mee naar beneden, maar die is voor in bed. Wil alle namen van zijn 100 knuffels nog even met u doornemen. Heeft vooral alle tijd van de wereld, deze kleine jongen. En wat denkt u? Komen we op tijd op school? Bij het kinderdagverblijf? Zullen ze normaal ontbijten? Oh, mijn koffie! Koud. Altijd zo’n ochtend. En dan op werk aangekomen pas beginnen met te bedenken hoe de werkdag eruit zal zien.

Waar u vroeger vooral tijdens de koffie rustig bezig was te bedenken wat de dag op werk zou brengen, bent u nu bezig met de kinderen klaar te maken. Hopen dat ze genoeg hebben gegeten, en schoon en op tijd op school/kdv aankomen.

Wat is nu het beste om te doen om alle ballen hoog te houden, en extra te genieten van mooie momenten? Op werk, van de kinderen en van elkaar?

De werk-privé-balans kan wel wat hulp gebruiken om rustig en extra van de dag te genieten! Hieronder tips, om het overzicht te bewaren. 

Vijf praktische tips

1. Begin bij het begin van de dag

Zorg ervoor dat zoveel mogelijk al klaarligt. Het is een hectiek iedere ochtend: kinderen zijn onvoorspelbaar. Alles al van te voren klaarleggen, duidelijk bij de kinderen maken wat je van ze verwacht en als ze oud genoeg zijn eigen verantwoordelijkheid geven. Stick to the plan. Dat geeft het eerste stukje rust.

2. Praat erover met je baas

Is het mogelijk om de werkuren flexibel in te delen? Iets later starten misschien? Of juist eerder vertrekken? Combineer dit met de opvang(tijden) van de kinderen. Zo weet je hoe jouw dagen eruit zien en kun je optimaal werken. Wist je al dat wij ook samenwerken met (uw) bedrijven? Oppas voor de kinderen van werknemers, events met alle kinderen. Wij kunnen van alles! Neem eens contact met ons op wat wij kunnen betekenen.

3. Schaf een grote familiekalender / agenda aan

Lekker burgerlijk, maar noodzakelijk. Wie is waar en wanneer? Zo houd je overzicht.

4. Plan iedere maand leuke uitjes om naar uit te kijken. 

Dit kan voor uzelf zijn (me-time!), samen met uw partner of met het gezin. Weg uit die sleur. Zorg ervoor dat u al van te voren oppas heeft geregeld: jullie stok achter te deur om niet uitgeteld op de bank te blijven hangen. En de oppas is eenvoudig geregeld bij Babs Oppasservice: alleen doorgeven wanneer jullie de uitjes hebben gepland, wij regelen dat de(zelfde) oppas voor de deur staat.

5. Soms is het weleens teveel tegelijk. Vraag dan eens om hulp! 

Bij partner, werk, familie, vrienden, of services die jullie op verschillende vlakken kunnen helpen. Een schoonmaker, oppas, boodschappen laten bezorgen. Het is oké. 

Heeft u nog andere handige tips om werk en kinderen te combineren? Laat het ons hieronder weten!

Geef een reactie