Tips om uw kind te laten slapen (ook als u er niet bent)

Veel ouders vinden het lastig om een oppas te vragen voor hun jonge baby. Éen van de grootste redenen die ouders opgeven, is omdat ze bang zijn dat hun kind minder goed zal slapen als er een oppas is. Herkent u dit? Wellicht zijn onderstaande tips dan interessant.

Myrthe Stapper is kinderslaapcoach en oprichtster van slaaptipsvoorbabys.nl. Met Slaaptipsvoorbabys.nl wil Myrthe (aanstaande) ouders informeren over het slaapgedrag van baby’s, peuters en kleuters met als doel om meer (nacht) rust te creëren. Zij deelt met ons een aantal tips, ook voor als er een oppas bij u thuis is.

Houd dezelfde routines aan.

Jonge kinderen hebben enorm veel baat bij rust en regelmaat. Dit geldt ook voor baby’s. Door voldoende rust en regelmaat te creëren gedurende de dag, zorgt u ervoor dat uw baby zich veilig voelt. Hoe zit dit dan precies? Al vanaf dat baby’s een paar weken oud zijn, kunnen ze opeenvolgende handelingen herkennen. Anders gezegd: Als u iedere dag voor het slapen gaan een liedje zingt, dan weet uw baby op een gegeven moment dat hij in bed gelegd zal worden, na het liedje. Deze herkenning zorgt voor een veilig en geborgen gevoel. Als u er zelf niet kunt zijn, bijvoorbeeld omdat u een avondje uit wilt, is het een enorme aanrader om aan de oppas te vragen of zij dezelfde routines aanhoudt. Dit kan dus zijn, datzelfde liedje zingen voor het slapen gaan. 

Juist in uw afwezigheid zorgt dit toch voor een gevoel van herkenbaarheid én veiligheid bij uw baby. Ditzelfde geldt voor de andere routines die u samen met uw baby altijd doet. Bespreek dit van te voren met de oppas. 

Knuffel met jouw lichaamsgeur 

Wellicht gebruikt uw baby al een knuffel of een knuffeldoekje. In dit geval is het een tip om dit doekje of deze een paar uur voordat je weg gaat, even bij u te dragen. Hierdoor krijgt de knuffel of het knuffeldoekje uw geur. Uw geur is enorm vertrouwd voor de baby en ook dit zorgt voor een veilig en geboren gevoel, ook als u er even niet bent. Het is niet nodig om er parfum op te spuiten, lichaamsgeur is meer dan genoeg. 

Voldoende slaap overdag

Als een baby net geboren is, heeft hij veel slaap nodig. Naarmate een baby ouder wordt, heeft hij steeds minder slaap nodig. Veel ouders laten hun wat oudere baby té veel slapen overdag waardoor hij in de nacht niet meer moe is. Zo heeft een baby van vier maanden niet meer dan 4 uur slaap overdag nodig en een baby van 8 maanden nog maar 2.5 uur slaap. Een baby die structureel té weinig slaapt overdag is niet bevorderlijk voor de nachtrust. Deze baby’s zijn vaak oververmoeid en daardoor komen ze júist minder goed in slaap als het bedtijd is. Een tip is om uw baby overdag dus vooral genoeg te laten slapen. Veel ouders die een oppas hebben geboekt, proberen hun kind die dag extra moe te maken, in de hoop dat hun kind extra moe is, en daardoor beter slaapt. Niets is minder waar. Een baby die té weinig slaapt, zal ook ’s avonds minder lekker slapen. 

Kunt u wel extra hulp gebruiken om uw baby, peuter of kleuter beter te laten slapen? Kijk dan eens op de website of Instagram pagina van Myrthe Stapper.

Myrthe Stapper (30) is kinderslaapcoach en oprichter van slaaptipsvoorbabys.nl waar ze (aanstaande) ouders wil informeren over slaapgedrag van babys, peuters en kleuters. Informeren doet zij via haar website, social media kanalen, digitale slaapgidsen en webinars.

www.slaaptipsvoorbabys.nl
Instagram: @slaaptipsvoorbabys

Andere interessante blogs:

Geef een reactie