Moeder Sabine aan het woord: Help, ik heb een huilbaby!

Soms horen wij een verhaal dat ons raakt. Of stuurt een moeder een verhaal naar ons om dit te delen met andere ouders. Om aandacht te geven aan onderwerpen waar misschien niet graag over gepraat wordt. Zo stuurde ook Sabine haar verhaal over dochter Fietje. Fietje is een huilbaby.

Dertien weken geleden is onze prachtige dochter Fietje geboren. En heel eerlijk. We zitten op dit moment in een heel moeilijke periode. Hoe trots wij ook zijn op dit mooie kindje: we zijn op. Onze Fietje: ze huilt alleen maar. En dat trek ik niet meer.

Wat hadden we graag een mooie kraamperiode willen hebben, en onze familie en vrienden onze prachtige dochter laten zien. Slapend in de armen van mijn beste vriendin. Mooie foto’s met de trotse opa’s, oma’s, tante’s en ooms. Nu houden we het liefst alles en iedereen op afstand. Ik wil helemaal niemand over de vloer. Ik wil niemand laten zien dat wij dit helemaal niet aankunnen. Wat doe ik toch fout?

Een schets van een dagje met onze Fietje:

Onze Fietje is nu 13 weken oud, al na een week bleek ze veel te huilen, weigerde verschillende vormen van voeding. Het werd erger, ze huilde steeds meer, nou krijsen. De nachten zijn we soms uren lang aan het wiegen, we wisselen dit af maar we zijn zo moe. 

Ook overdag slaapt ze nauwelijks. En als ze slaapt, slaapt ze in onze armen, wij lopend door het huis. Mijn armen zijn zo lam. Natuurlijk moet zij wennen, maar we voelen ons zo machteloos. We zijn bij verschillende instanties geweest. Medisch is er niets aan de hand, maar het huilen blijft. 

Wanneer zal zij zich beter voelen? Wanneer wordt het leuk? Vriendinnen met baby’s vragen geregeld of ik gezellig ook mee ga lunchen, of shoppen, of koffie drinken, maar het gaat gewoon niet. Ik ben te moe en Fietje huilt alleen maar. Ook vind ik het eerlijk gezegd weleens moeilijk om te horen dat het bij hen wel goed gaat. Hoe erg ik mij hiervoor ook schaam!

In het begin dacht ik dat dit kwam omdat ze nog maar net hier op aarde is. We moeten elkaar leren kennen. Ze wordt vanzelf rustiger. Maar zelfs na zoveel weken, zie ik geen verschil. Wanneer wordt dit minder?

Wij raken op. We zijn aan het overleven. We weten het gewoon niet meer, kunnen niet meer scherp nadenken en kunnen alleen maar onaardig tegen elkaar doen. Om de nacht doen we een ‘Fietje-dienst’, en slapen niet bij elkaar.

Het is duidelijk dat Fietje een huilbaby is. Maar hoe komen wij deze tijd door? Ons werk lijdt eronder, onze relatie ook en Fietje lijkt helemaal niet blij.

Babs Oppasservice heeft een oplossing. Want wij snappen dit. Wij snappen dat u het moeilijk heeft, en dat dit helemaal niet een leuke kraamtijd is. Dat u erover wilt praten ook al schaamt u zich, en deze tijd doorkomt, want dat is het ook: het is afwachten. Het gaat over.

Onze coach Marjolein komt graag met u praten. Marjolein heeft een doelmatige begeleiding weten te ontwikkelen om ouders met een huilbaby te kunnen ondersteunen en u weer in eigen kracht te zetten. Het kan als prettig worden ervaren dat Marjolein goed weet hoe het voelt om ouder te zijn van een huilbaby (zelfs twee). 

U bent niet alleen. Bel ons voor hulp. 

Marjolein: goed voor jezelf zorgen, dan kun je de situatie beter aan.

Geef een reactie