Mijn kind wil niet eten. Wij hebben 9 tips!

Wil uw kind opeens niet meer eten? Wij zullen u geruststellen: problemen met eten komt bij bijna de helft van de kinderen onder de 5 jaar voor. Gelukkig zijn de eetproblemen in de meeste gevallen een fase, die dus ook weer over gaan. Wij delen een paar tips om het eten voor u en uw kind weer leuk te maken.

1. Betrek uw kind bij het voorbereiden en het koken van het eten

Zo kunt u samen met uw kind beslissen wat jullie gaan eten. Daarnaast vinden kinderen het meestal heel erg leuk om te helpen met koken. Schort aan, alle ingrediënten verzamelen, snijden, in de pan doen, helpen roeren, borden opmaken, uitserveren. Op deze manier zullen ze ook tussendoor sneller proeven en het eten zelf op eten. Want een echte kok proeft zijn of haar eten voor het serveren aan zijn of haar gasten!

2. Eet spelenderwijs 

Zo kunt u eten bijvoorbeeld in een leuk vormpje neer leggen, maak er een thema van. Uw kind eet elke dag met een ander thema. Zo leert u uw kind op een leuke manier het eten weer meer te waarderen.

3. Stel een vaste tijd in voor het eten

Zet bijvoorbeeld een kookwekker op 30 minuten, als je kind dan nog niet gegeten heeft pak je het bord weg en mag het kind van tafel. Maak er niet een te lange strijd van. Maar houdt u wel aan de volgende regel: geen eten = geen toetje! 

4. Laat uw kind eens een dag de baas zijn over het eten

Geef uw kind bijvoorbeeld te eten op de momenten dat hij daarom vraagt. Het zou kunnen dat het eten daardoor een minder grote strijd gaat worden. Maar ook: laat uw kind eens bepalen wat jullie gaan eten. Zijn er bepaalde gerechten waar uw kind erg van houdt? Zijn er gerechten waarvan u niet wist dat uw kind het hartstikke lekker vindt? Ontdek dit samen. U kunt zelfs een kookboekje maken met de lievelingsgerechten van uw kind!

5. Maak het diner altijd gezellig

Ga gezellig aan tafel zitten en klets met elkaar over van alles en nog wat. Uw kind zal tijdens de gesprekken toch sneller even een hapje nemen. Eet zelf ook gezellig mee. Wat wij toch vaak zien: zien eten doet eten. 

6. Maak combinaties van voeding

Combineer voeding die uw kind erg lekker vindt, met voeding die uw kind niet zo lekker vindt. Door de combinatie zal hij het eten wat hij niet zo lekker vindt toch vaak wel proberen.

7. Geef groenten als snack

Maak van groenten een feestje! Snijd de groenten in stukjes of staafjes, denk hierbij aan komkommer, cherry tomaatjes, paprika. Zet het op tafel met eventueel een dipsaus erbij.

8. Eetdagboek bijhouden

Heeft u het idee dat uw kind echt te weinig eet? Schrijf dan eens een dag alles op wat hij binnenkrijgt. Zo kunt u het bijhouden en kunt u altijd nog overleggen met een professional.

9. Geef uw kind geen straf als hij zijn bord niet leeg heeft gegeten

Als u straf geeft als uw kind zijn bord niet leeg eet, zal hij er een negatief gevoel aan koppelen. Hierdoor wordt het eten steeds meer een ding. Word ook niet overenthousiast als uw kind wel zijn bord leeg heeft gegeten. Leer uw kind dat een bord leegeten iets heel normaals is.

Geef een reactie