Het verhaal van Babs

Hallo, ik ben Birgit en dol op Babs. Babs is geen familie, vriendinnetje, diertje of mensje, maar mijn bedrijf ‘Babs Oppasservice’. Negen jaar geleden begon het. Op mijn zestiende paste ik veel op kinderen, soms wel bij drie verschillende families op één dag. Toen kwamen ook de dubbele aanvragen. Omdat ik mezelf niet kon opsplitsen, zocht ik een oppasteam bij elkaar om alsnog alle families te helpen aan een lieve oppas. Ik wist dat ik goed voor de kinderen zorgde en wilde er zeker van zijn dat de families ook een oppas kregen die zij net zo goed konden vertrouwen. In je (directe) omgeving zoeken is dan natuurlijk het handigst en dat deed ik dan ook. En nu nog steeds, na negen jaar, zes regiomanagers en zeventien oppasteams met in totaal meer dan 150 oppassers verder, gaat het net zo (persoonlijk) als toen. Dit is dan ook de kracht van Babs: persoonlijk, betrouwbaar en lief(de voor het kind).

2010-2013

Negen jaar dus. In die tijd is er veel gebeurd. Niet alleen voor Babs, maar ook voor mij als persoon. Op mijn zestiende zat ik in 4 HAVO op Melanchthon Bergschenhoek en paste ik ongeveer 7 á 10 keer per week op. Dat betekent naar school, oppassen bij het ene gezin en door naar de ander. Héérlijk vond ik het! Een heel goede middelbare schooltijd gehad! Na twee jaar heb ik mijn diploma in ontvangst genomen en koos ik ervoor om een tussenjaar te nemen – nu heb ik het over 2012/2013. Ik wilde altijd al heel graag verloskundige worden en na één keer uitgeloot te zijn, wilde ik het in dit jaar nog een keer proberen. In februari zouden de selectie rondes starten, dus tijd zat om lekker veel te werken. Na een tijdje aanrommelen, begon het in november te kriebelen om er eens tussenuit te gaan.

Voor mij een makkelijke keuze hoe ik dit zou doen: als au pair natuurlijk. Al snel had ik een leuke familie gevonden waarmee het klikte. Twee weken na het eerste contact stapte ik met mijn spullen op de boot, en de trein richting Londen! Zes en een halve maand lang heb ik in deze mooie stad mogen zorgen voor een lief ventje van 2,5 jaar jong. Nu had ik niet alleen ervaring met oppassen bij een familie, maar ook meegemaakt hoe het is om 24/7 met een kleintje te zijn. De ontwikkelingen per dag meegemaakt, meedenken waar hij ondersteund kon worden, dagen vullen met leuke activiteiten en vooral heel veel lol hebben! Ik was niet zijn moeder, en ben van mening dat ik deze tijd ook niet kan vergelijken met moeder zijn. Daar komt veel meer bij kijken dan het zijn van een au pair. Wel heb ik een nog beter beeld gekregen van een familie met een jong kind. Deze tijd heeft mij ongelooflijk veel geleerd, wat ik heb meegenomen in de verdere ontwikkeling van wél mijn ‘kindje’: Babs Oppasservice.

2013-2017

We gaan terug naar de tijd dat ik weer in Nederland ben na mijn ervaringen in Londen. Ik ga studeren. Ook dit jaar was ik weer uitgeloot voor verloskunde, dus ik had besloten om het los te laten. Ik ging International Business and Management Studies aan de Hogeschool Rotterdam studeren. Totaal iets anders dan een ‘zorgstudie’, maar de interesse in de Engelse taal door Londen en mijn bedrijf hadden mij doen besluiten om hiervoor te gaan. Deze studie is volledig in het Engels. Achteraf toch een heftige keuze geweest. Ik voelde mij niet op mijn gemak om Engels te spreken met anderen en voor de klas. Wel heb ik de studie ‘gewoon’ afgemaakt in vier jaar en er veel uit kunnen halen. Ondertussen groeide Babs ook steeds harder, ieder jaar verdubbelden (minstens) de cijfers: aantal families, oppassers en aanvragen. Na mijn eerste HBO studiejaar kwamen we met het idee om de betalingen allemaal via het bedrijf te laten gaan, om het voor iedereen makkelijk te maken. Iedere maand de facturen voor alle opgepaste uren naar de families en Babs betaalt de oppassers. Heel eenvoudig zoals het nog gaat: de oppas neemt een urenbriefje mee, vult dit samen met de familie in en Babs regelt achteraf de rest. Ook krijg je hierdoor een goed overzicht van alle aanvragen en de opgepaste uren. Win-win! Mijn ouders hebben samen een administratiekantoor, waar de nodige administratieve handelingen worden uitgevoerd of uitgelegd.

De eerste, grote professionaliseringsstap is dus gezet in juli 2014. Het jaar erop merkte ik dat deze manier van administratie en betalen perfect werkte voor ons en dat Babs nóg verder bleef groeien in de regio waar zij alleen actief was: Lansingerland. Kort daarop had ik dan ook besloten om Babs verder uit te breiden naar het Westland. Ook dit werkte.

Tijdens het tweede en derde jaar van mijn studie merkte ik dat ik zoveel voldoening uit mijn werk haalde, dat ik de keuze maakte om volledig voor Babs te gaan als ik mijn diploma zou halen.

Mijn laatste studiejaar volgde ik een speciaal traject van de Hogeschool Rotterdam (HR), voor student-ondernemers. Dit hield voor mij in dat ik o.a. wekelijks werd begeleid door twee docenten, ik anderhalf jaar lang in het Groothandelsgebouw heb mogen werken en mijn scriptie over Babs heb geschreven. Omdat mijn studie (IBMS) gericht is op internationaal ondernemen, had ik ervoor gekozen om een extra service op te zetten voor de expats in Rotterdam: Nederlands én Engelstalige oppassers. Ik heb een halfjaar onderzoek gedaan, en na het behalen van mijn diploma zijn wij deze service ook gestart.

2017-2018

En toen was het zo ver. Fulltime ondernemen, met een diploma op zak. Om eerlijk te zijn, heeft het bij mij eventjes geduurd (lees: een/twee maanden) voor ik wist hoe ik al die lange werkdagen moest invullen. Tot het ene moment in augustus. De vraag of ik ook weleens had gedacht aan franchisenemers/samenwerkingspartners. Nou, dat leek me best ‘leuk’. Kom maar op met dat gesprek. Dit gesprek heeft mijn ogen geopend. Er was opeens zoveel mogelijk. Na een oproep of er nog meer hierin geïnteresseerd waren, kreeg ik ruim dertig serieuze aanmeldingen. Alle sollicitanten gesproken en een maand later zijn acht toppers van regiomanagers gestart. Geweldig!

Maar hier blijft het niet. Na een jaar fulltime te hebben gewerkt voor Babs merkte ik dat ik het lastig vond om alleen thuis te werken. Dus besloot ik in september 2018 om een baan erbij te nemen. Ik werd ook recruiter consultant, voor 3 om 4 dagen in de week. Samen met collega’s werken, iemand die mij vertelt wat er moet gebeuren en ‘volgen’.

2018-NU

Ik had de keuze gemaakt om twee banen te hebben. Maar in de tussentijd werden de regio’s groter, de nieuwe ideeën kwamen weer iedere dag binnen in mijn hoofd, en ik deed mee met twee ondernemerswedstrijden: ik werd winnares van Viva 400 Visionista’s! En mocht ik als finalist van de Rotterdamse Zakenvrouw op het podium plaatsnemen. Trots op deze mooie prestaties!

Daarnaast zijn wij in 2019 twee nieuwe services gestart: een nieuwe zakelijke service gelanceerd en coaching voor ouders met een huilbaby.

Nu werd het teveel met twee banen. Ik besloot om mijn jaarcontract uit te werken, en vanaf 16 september 2019 ben ik weer fulltime terug bij Babs. Zij heeft mij het allerhardst nodig, en ik haar!

Dit hele verhaal, een lange, vertelt alles over ons. De mooie momenten, de kwetsbare momenten, de vele veranderingen en zó Babs. Ik ben ongelooflijk trots op waar we met elkaar staan. Dat de families, kinderen, oppassers, managers het fijn hebben. Dat we niet vergeten waar we vandaan komen en we blijven doorgroeien, maar wel: persoonlijk, betrouwbaar en lief(de voor het kind).

Bedankt.

Bedankt dat u de moeite hebt genomen om mijn verhaal te lezen. Om Babs te leren kennen en hopelijk ziet waar wij voor staan. Elke dag een beetje beter!

Geef een reactie