Corona en Kinderen: De Meestgestelde Vragen

Zondag 15 juni werd bekend dat alle scholen en de kinderopvang tot en met 6 april (in ieder geval) de deuren moeten sluiten in de strijd tegen verdere verspreiding van het coronavirus. Dit roept natuurlijk veel vragen op. Bij Babs Oppasservice houden wij alle informatie (via bijvoorbeeld het RIVM) rondom kinderen en het coronavirus nauwlettend in de gaten en hebben een aantal veelgestelde vragen hieronder beantwoord.

Zijn kinderen een speciale risicogroep voor het nieuwe coronavirus?

Op dit moment krijgen kinderen bijna nooit klachten van het nieuwe coronavirus. Kinderen zijn dus geen speciale risicogroep. Kinderen vormen ook geen grote besmettingshaard voor de ziekte.

Ik ben zwanger, moet ik me extra zorgen maken?

Nee. We zien dat infectie met het virus hetzelfde verloop heeft als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus.

Mogen uw kinderen nog buitenspelen met andere kinderen?

Uit de gegevens die nu bekend zijn lijken kinderen weinig bij te dragen aan de verspreiding van COVID-19. Zij kunnen zodoende prima met andere spelen als ze géén klachten hebben die passen bij COVID-19, zoals koorts, verkoudheidsklachten of hoest.

Mogen uw kinderen (binnen) spelen met andere kinderen?

Kinderen kunnen ook binnen gewoon met elkaar spelen. Zo lang er niet grote groepen kinderen (en ouders) bij elkaar komen. Gebruik uw gezonde verstand.

Welke extra maatregelen neemt u nu als de kinderen gaan (samen) spelen?

  • Vaak de handen wassen
  • Niet met elkaar knuffelen, toch proberen wat afstand te houden van elkaar
  • De kinderen zoveel mogelijk zelf laten doen
  • Papieren zakdoekjes gebruiken
  • Leren hoe zij in de elleboog hoesten
  • Geen handen schudden

Mijn (basisschool) kinderen thuis lesgeven? Hoe gaat dat?

Volg instructies van de juf of meester van uw kinderen op: iedere school maakt zelf de keuze hoe zij onderwijs aanbiedt. Scholen sturen huiswerk via de mail, werken online of hangen tasjes huiswerk aan de voordeur (of u haalt het op). Maak tijd voor uw kind om het huiswerk door te nemen, maar laat uw kind ook zeker zelfstandig ermee aan de slag gaan. Er zijn verschillende mogelijkheden (bijvoorbeeld via de website van Kennisnet) om uw kind hierin te ondersteunen. Er zijn veel juffen en meesters alternatieve methodes aan het bedenken om zo op afstand hulp te bieden!

Zo ook Juf Vanilla van The Parent School (Instagram: @theparentschool). Vanilla geeft tips hoe u uw kind spelenderwijs van alles bijleert!

Hoeveel uur moeten mijn kinderen aan school werken en wanneer is het tijd om te spelen?

Veel scholen geven een dagplanning mee aan ouders en hun kinderen. Probeer samen met uw kind afspraken te maken hoe de dag eruit zal zien. Wanneer is het tijd om serieus aan school te werken en wanneer is het tijd om plezier te hebben en te spelen? Maak duidelijk wat er van uw kind wordt verwacht, dat geeft structuur en rust. Geef uw kind eventueel zelf de keuze wanneer hij/zij wat doet. Dat geeft een verantwoordelijkheidsgevoel wat bij sommige kinderen erg goed werkt! U kent uw kind natuurlijk het beste, dus kijk goed naar hem/haar en daag hem/haar voldoende uit.

Een groot aantal ouders werkt nu thuis mét kinderen. Hoe combineert u dit?

Zoals hierboven ook al genoemd: u maakt met uw kind een dagplanning. Neem hierin ook mee wanneer u aan het werk gaat en niet gestoord kan worden. Verdeel (indien mogelijk) de taken tussen u en uw partner, of vraag om hulp. Opa / oma vragen is misschien niet zo verstandig, omdat zij wellicht in de risicogroep zitten. RIVM: ’Iedereen ouder dan 70 en mensen met onderliggend lijden zijn extra kwetsbaar als hij/zij COVID-19 krijgt. Beperk om die reden het contact met deze groepen en ga zeker niet op bezoek als je klachten zoals koorts, hoest- of verkoudheidsklachten hebt.’

Overleg met familie, buren, vrienden, of u belt de oppas die ook thuis zit van school!

Bij Babs Oppasservice hebben wij op dit moment tientallen (thuiszittende) oppassers die overdag, in de avond en in het weekend beschikbaar zijn en staan te popelen om u te ondersteunen. Ook kunnen wij natuurlijk uw kinderen helpen met het maken van huiswerk. Uiteraard hebben wij dagelijks contact met de oppassers hoe zij zich voelen: verkouden, hoesten, ziekteverschijnselen = niet oppassen. Alles altijd in overleg met u.

Heeft u vragen over uw kinderen (vermaken / Corona en uw kinderen / schoolwerk / combineren met uw werk), laat het ons weten. Wij staan klaar om u te helpen of antwoorden te geven op uw vragen.

Geef een reactie