Bewegend leren? JA!

U komt thuis van werk. Uw kind heeft hulp nodig bij het rekenen. U bent moe van de dag maar wilt uw kind graag helpen. U vraagt of hij/zij wilt komen zitten om de tafels te leren. Uw kind wilt nog even het laatste level afmaken, nog even de tekening afmaken, nog even tv kijken en reageert niet positief op het voorstel. Herkenbaar? Kan het anders? 

Juf Vanilla (via Instagram: @theparentschool) deelt met ons waardevolle tips. Vandaag in onze blog een aantal tips om bewegend met uw kinderen te leren! Wat betekent bewegend leren? Dat uw kind leert door middel van bewegingen. Dit kan zijn via spel of beweging. Kinderen leren door te doen.

Wist u dat….

  • Een kind van 1-3 jaar per dag ongeveer 6 uur beweging nodig heeft?
  • Een kind van 3-5 jaar per dag ongeveer 5 uur beweging nodig heeft?
  • Een kind van 5-13 jaar per dag ongeveer 4 uur beweging nodig heeft?

Er worden steeds meer onderzoeken gedaan naar het brein in combinatie met bewegen. Bewegen is goed voor het lichaam maar traint ook het brein!

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat je beter informatie opslaat als je daarvoor een bewegingsmoment hebt gehad. Kinderen die zo nu en dan bewegen kunnen sneller van taak wisselen, informatie selecteren, onthouden en kunnen beter beslissingen maken.

Hieronder 3 leuke bewegingstips:

1. ZET ENERGIZERS IN

Zet bijvoorbeeld een stoel in de woonkamer en geef daar verschillende opdrachten bij zoals: ga op de stoel staan, links van de stoel staan, rechts van de stoel staan, enz. Spelen jullie het met meerdere personen? Dan is degene die als laatste de opdracht uitvoert af.
Tijdsduur: 5-15 min

2. SPELLETJES

Koop spellen waarbij kinderen moeten bewegen, zoals Twister of Mölkky.
Tijdsduur: 15-20 min

3. DANS

Zet muziek aan en ga lekker dansen. Stoelendans is een leuk bewegingsspel wat vaak herhaald kan worden. Te weinig stoelen? Zet dan stopdans in. Als de muziek aan gaat gaan jullie lekker dansen, gaat de muziek uit moeten jullie stokstijf blijven staan.
Tijdsduur: 10-15 min.

Nog meer inspiratie en advies om samen met uw kind te leren via spel en beweging? Volg @theparentschool dan via Instagram. Een echte aanrader! Wij zijn fan en volgen Vanilla op de voet

Geef een reactie