7 Tips: Oppassen op een baby

Mijn eerste ervaring met oppassen op een baby was toch best wel spannend. Ik was 15 jaar en had wel eerdere ervaring met oppassen. Maar de oppaskinderen waren al iets ouder, konden zelf lopen, zelf hapjes eten en ook handig: aangeven in enkele woordjes wat er aan de hand was. 

Oppassen op een baby was toch even iets anders als 15-jarige, en zeker omdat de baby nog zo klein was. De ouders hadden er alle vertrouwen in, omdat het oppassen op zijn broer altijd prima is gegaan. Ik wist ook dat dit helemaal goed ging komen. De ouders legden mij uit waar alle babyspullen lagen, wat te doen in bepaalde situaties en ze vertrokken. Baby Morris wilde alleen niet in zijn wiegje slapen en liet dat ook duidelijk horen. Hij vond het wel erg gezellig in mijn armen en dus heb ik de hele avond met baby Morris geknuffeld.

Voor de oppas: om te zorgen dat jouw eerste keer oppassen op een baby soepel gaat geven wij jou een aantal tips. Ook handig voor ouders die voor het eerst een oppas op hun baby laten passen!

1. rondleiding

Het is handig om even een rondleiding door het huis te krijgen. Waar liggen bijvoorbeeld de luiers, rompers of andere kleding wanneer het vies is geworden? Liggen er genoeg speentjes als er eentje kwijt is? 

2. hoofdje ondersteunen

Zorg dat je altijd het hoofdje/nekje ondersteunt wanneer je de baby tilt. Liever extra overdreven voorzichtig doen. 

3. schrik niet: baby’s huilen

Schrik niet als baby’s huilen. Dit doen zij namelijk vaak en veel. Check de luier, of is het misschien tijd voor een flesje? Anders lekker veel knuffelen!

4. luier verschonen

Heb je nog nooit een luier verschoond? Kijk van te voren Youtube filmpjes of vraag iemand in je omgeving of hij/zij het een keertje voor kan doen op een pop (of echte baby). Zelf oefenen is een goed idee!

5. dagschema baby

Vraag de ouders waar je gaat oppassen een dagschema op te schrijven. Zo heb jij een duidelijk beeld hoe het ritme van de baby eruit ziet en kan je precies dit schema volgen.

6. flesje geven

De kans is groot dat je de baby een flesje moet geven. Vraag aan de ouders op welke manier zij een flesje klaarmaken: (gekolfde) borstvoeding opwarmen, of melkpoeder? Hoeveel cc water en hoeveel schepjes doe je in het flesje? Ook de manier van geven kan verschillen per gezin en dus wellicht ook handig om te weten waar de baby aan gewend is. Hoe houd je de baby vast? Hoe laat je de baby boeren? 

7. waar slaapt de baby?

Als je een keer overdag oppast vraag je aan de ouders waar de baby normaal gesproken slaapt. Slaapt het in het wiegje of is de baby eraan gewend om overdag in de box of kinderwagen te slapen? Valt het babytje zelf in slaap of zijn de ouders gewend om hun kindje in slaap te wiegen?

En wat is de slaaphouding? Ligt het babytje misschien in een inbakerdoek? Hoe strak zit dit eigenlijk? Vraag het. De ouders weten precies wat hun kind het fijnste vindt. Teveel vragen is niet erg. Er is geen goed of fout. Want iedere baby is weer anders.

Het kan natuurlijk zijn dat ouders jou helemaal vertrouwen dat jij het allemaal wel weet en weinig uitleg geven. En dat kan ook! Vertrouw op je eigen gevoel en

Tot slot

Natuurlijk is het altijd handig om even nummers uit te wisselen met een of beide ouders. Mocht je toch nog vragen hebben, dan zullen zij klaarstaan om deze te beantwoorden. Oppassen op een baby is hartstikke leuk!

Heb jij nog goede tips voor anderen die jij zelf gebruikt wanneer jij oppast op een baby? Laat het ons dan hieronder weten!

Belangrijk punt van Babs naar de ouders: wij zullen altijd een oppas bij een familie met baby plaatsen die al ervaring heeft met het oppassen op baby’s. 

Geef een reactie